Pomen minerala žad

Starodavni kitajski filozofi so lastnosti žada primerjali z najboljšimi miselnimi lastnostmi človeka. Njegova trdnost je poosebljala pravičnost in zmernost, mehek sijaj – z usmiljenjem, čistost – z modrostjo, prosojnost je veljala za simbol poštenosti, spremenljivost barv – pa simbol poguma. Na Kitajskem so ga obravnavali kot simbol moči, nesmrtnosti in popolnosti, cenjen pa je bil nad srebrom in zlatom.

Zdravilne lastnosti žada

V starih časih so ljudje obdarovali žad z močnimi zdravilnimi močmi za skoraj vse tegobe. Nosili so ga na telesu, ga jemali peroralno v obliki praška, nanesli na rane. V našem času je dokazan pozitiven učinek žada pri boleznih ledvic in sečil. Zdravilni učinek temelji na visoki toplotni sposobnosti kamna.

Rahlo segret mineral se nanese na vneta mesta z modricami ali revmo kot dolgo delujoče sredstvo za segrevanje. Ploščice guasha iz žada se pogosto uporabljajo tako za masažo telesa kot tudi za kozmetično masažo obraza. Ta učinek spodbuja krvni obtok, prispeva k regeneraciji tkiv, preprečuje gubanje in povešanje kože, lajša utrujenost.

Čarobne lastnosti žada

Strokovnjaki s področja ezoterike zagotavljajo, da ima žad močno energijo in čuti željo lastnika po spremembah v življenju. Kamen pomaga, če je težnja iskrena in pravična. Žad je pokazatelj človekovih dejanj. Če kamen začne postajati moten ali temnejši, potem mora lastnik razmišljati o pravilni izbiri življenjske poti, premisliti, kaj je storil. Je tudi kamen pravičnosti in dobrih namenov, prepriča človeka, da se spremeni na bolje.

Odlike žada sta stabilnost in umirjenost. Pravijo, da je žad dobro imeti v hiši za tiste, ki niso prepričani v svoje sposobnosti, menijo se za neuspeh, pomaga osredotočiti se na doseganju celjev.
Skrbeti za izdelek iz žada je enostavno. Mineral lahko občasno operemo v milni vodi, milo temeljito sprati pod tekočo vodo. Bolje je shranjevati izdelke iz žada v škatli ali v specialno določenem mestu, kjer ploščica se ne bo razbila.