Vraščen noht – sanacija s sponko

Vraščeni noht je nadloga, s katero se srečuje veliko ljudi. Glavni cilj medicinske pedikure je prepoznavanje razloga za vraščanje nohta in pravočasno ter ustrezno svetovanje našim strankam pri odpravi vzrokov za nastanek težav. Pri postopkih sanacije vraščenih nohtov je ključna ustrezna higiena pedikerja, ki mora imeti čiste rokavice. To še posebno velja pri sanaciji vraščenih nohtov s sponko.

vrasceni noht

 

Kaj pomeni vraščeni noht?

Vraščeni noht se pojavi takrat, ko raste noht globoko v tkivo, kar pomeni da potiska nohtni kanal navznoter. Vraščeni noht povzroča bolečino, v hujših primerih pa pride do nastanka vnetja nohtov. Pomembno je, da vraščene nohte saniramo še preden pride do vnetja nohtov. Če tega ne storimo pravočasno mora pediker stranko z vnetjem nohtov napotiti k zdravniku v zdravniško obravnavo.

Rdeči, otečeni, topli in boleči prsti niso primerni za obravnavo pri pedikerju, ampak stranko takoj napotimo k zdravniku. Prav tako v salonu ne zdravimo vraščenega nohta, kjer opazimo iztekanje tekočine.

 

Kako nastane vraščeni noht?

Vzrokov za nastanek vraščenih nohtov je več. Med najpogostejše sodijo:

 • nepravilna obutev,
 • nepravilno oblikovanje nohta (napačno striženje nohtov),
 • obolenje nohta (na primer glivične okužbe nohtov),
 • deformacije nohta, …

 

Kako odpravimo vraščene nohte?

Za sanacijo vraščenih nohtov je najbolj priporočljivo ukrepanje strokovno usposobljenega pedikerja.

Postopek odprave sanacije vraščenega nohta je naslednji:

 1. S kleščami za vraščeni noht odstranimo del nohta, ki raste v globino. Pri odstranjevanju vraščenega nohta je pomembno, da se oblika nohta ne spremeni.
 2. S kraki klešč za vraščeni noht odrežemo noht vzporedno z nohtnim kanalom. Noht odrežemo vse do mesta, kjer se prične rast nohta v globino.
 3. Pri odstranjevanju vraščenega nohta lahko pride do krvavitve. Pediker mesto krvavitve razkuži in ga sterilno pokrije.
vrasceni noht in kako ga odpravimo

 

Zdravljenje vraščenih nohtov

Za zdravljenje vraščenih nohtov se uporabljajo sponke. Sponke za sanacijo nohtov so plastične sponke ali kovinske sponke. Plastične sponke se imenujejo B/S sponke, kovinske pa so 3TO-sponke. Za uporabo sponk pri sanaciji vraščenih nohtov potrebuje pediker dodatna znanja in usposabljanja.

 

Kako deluje sponka za sanacijo vraščenih nohtov?

Sponke za sanacijo vraščenih nohtov so iz različnih materialov. Vse sponke delujejo tako, da se hočejo vrniti v prvoten položaj, s čimer posledično ravnajo noht.

 

Kaj je B/S sponka?

B/S sponka za sanacijo vraščenih nohtov je trak, ki je izdelan iz umetne mase. S pomočjo lepila ga prilepimo po nohtni širini. Pri tem je pomembno, da pediker s pomočjo merjenja izbere ustrezno velikost. Ključno je, da se pediker sponke za sanacijo vraščenih nohtov ne dotika preveč, obvezno pa mora imeti čiste rokavice, saj lepilo ne drži na namaščenih rokavicah.

vrasceni noht - sponka

 

Postopek sanacije vraščenega nohta z B/S sponko

 1. Pediker vraščeni noht najprej razkuži in razmasti s posebno tekočino, ki je priložena setu za sanacijo vraščenih nohtov.
 2. Nato nanese na sponko lepilo, pri čemer je zelo pomembno, se ga ne dotika preveč.
 3. Pediker B/S sponko namesti na noht in počaka, da se lepilo posuši.
 4. Pri lepljenju sponke lahko takoj začutite pritisk na sredini nohta. Če je pritisk sponke premočan, jo pediker pobrusi na sredini in ji tako odvzame moč.

Kaj je 3TO-sponka?

3TO-sponke so sponke za sanacijo vraščenih nohtov, ki so izdelane iz žične sponke. Sestavljene so iz plastike, v katero je vpeta kovinska žica, in zanke, ki jo privijemo, ko je prilepljena na noht. Skupno so 3TO-sponke sestavljene iz treh različnih delov. 3TO- sponke delujejo na mehanizmu, ki temelji na vzmetni moči sponke.

 

Sanacija vraščenega nohta s 3TO-sponko

 1. 3TO-sponke se uporabljajo pri blažjih oblikah vraščenega nohta. To pomeni, da so že pripravljene za takojšnjo namestitev na noht.
 2. Pediker z dvigom vraščenega nohta s 3TO-sponko takoj ublaži bolečine.
 3. Dolgoročno lahko z uporabo 3TO-sponke dosežemo normalno rast nohta.

 

Napotki pri sanaciji vraščenih nohtov s sponko

 • Ustrezna higiena pedikerja in njegovih pripomočkov za sanacijo vraščenega nohta je ključnega pomena.
 • Pediker mora imeti ustrezen komplet orodij, s katerimi izvaja sanacije s 3TO-sponko ali B/S sponko.
 • Sponke za sanacijo vraščenih nohtov lahko hitro popustijo pri nogah, ki se močno potijo.
 • Eden izmed možnih neprijetnih scenarijev pri sanaciji vraščenega nohta s sponko je hematom pod nohtom zaradi delovanja sponke.
 • Noht lahko tudi odstopi od nohtnega ležišča, kar preprečimo z ustrezno izbiro usposobljenega pedikerja.
 • Pediker mora natančno presoditi, kateri tip sanacije vraščenega nohta je najbolj primeren glede na naše težave in biti strokovno usposobljen za delo s sponkami.
Trajanje sanacije vraščenega nohta s sponko – B/S sponka ali 3TO-sponka: 15 do 20 minut