Limfa in limfni sistem – Kaj mora vsak vedeti?

separator

Limfa, limfni sistem, limfni vozli, čiščenje limfe … Ste že nekaj slišali o tem?, Nekdo ve malo več, nekdo ima površno predstavo, nekdo o tem ni nikoli slišal in ga niti ne zanima.

No, kakorkoli, vsaj minimalno poznavanje delovanja limfe je nujno ne samo za ohranjanje in vzdrževanje zdravja, ampak tudi za razumevanje našega organizma kot živega bitja. Vsak nekaj ve o krvnem in žilnem sistemu. Kaj pa o limfnem? Pogosto ničesar … O tem nič ne pišejo v šolskih učbenikih, skoraj nič ne govorijo v medijih, tudi zdravniki to premalo poudarjajo in zato pogosto prepozno odkrivajo različna obolenja limfnega sistema.

Limfa in limfni sistem sta vsaj za eno stopnjo pomembnejša od krvno-žilnega sistema. Če so krvni sistem reke našega organizma, je limfni sistem „snaga“, torej čistilna organizacija, ki oskrbuje in neguje te reke.

Pravijo, da večina bolezni nastane “zaradi živcev”, kar je res, saj je živčni sistem pod vodstvom centralnega živčnega sistema (možganov) kot načelnik našega organizma. Vemo, da ima vsak načelnik svoje podrejene, ki pogosto ne ubogajo in slabo izpolnjujejo svoje obveznosti, zato trpi tudi načelnikovo delo. Med take delavce spada limfni sistem. Zakaj? Zato ker si lahko podredi vsak organ in sistem, tudi možgane, saj je starejši od krvnega sistema in možganov.

limfa in limfni sistem obraza
“Vsaj minimalno poznavanje delovanja limfe je nujno ne samo za ohranjanje in vzdrževanje zdravja, ampak tudi za razumevanje našega organizma kot živega bitja.”

Limfa

separator

Poglejmo, iz česa je narejen ta prebrisani delavec in kakšna je njegova funkcija.

Beseda limfa (lympha) izhaja iz latinščine in pomeni vlaga. In res, limfa izgleda kot voda ali motna tekočina ali kot mleko, odvisno, kje se nahaja in kaj tisti trenutek vsebuje. Vsi smo jo videli, ko smo si, npr., opraskali prst in iz njega se je pocedila prozorna tekočina. To je limfa. Ali ko zbolimo z dihalno virozo, nam prvi dan iz nosa obilno teče prozorna tekočina. To je tudi limfa, ki se aktivno bori z virozo, ki se je naselila na sluznici zgornjih dihalnih poti.

Tudi solze so limfa, samo z dodatkom adrenalina, znoj je limfa, samo z dodatkom soli (natrij, kalij, sečnina), želodčni sok je spet limfa s kislino, slina je limfa, ampak z dodano kapljico želodčnega soka in fermenti … če v limfo dodamo malo strupov in soli, dobimo urin.

“Po sestavinah je limfa zelo podobna krvni plazmi, saj je narejena iz plazme.”

Limfa in njene naloge ter funkcije

separator

 • Vračanje beljakovin in elektrolitov (soli, kislin in alkalij) iz medcelične tekočine nazaj v kri.
 • Zaščita telesa pred paraziti in patogenimi organizmi.
 • Odnašanje odmrlih eritrocitov iz tkiv, ki se nabirajo zaradi infekcij in travm, tudi toksičnih snovi in bakterij, ki se pojavijo v medceličnem prostoru tkiv in organov.
 • Filtracija limfe v limfnih vozlih.
 • Dobro delovanje limfe zagotavlja normalno funkcijo sečil.
 • Odnašanje koristnih (in ne samo slabih) maščob v kri.
 • Nekatere snovi lahko pridejo v kri izključno z limfo.
 • Povezovanje vseh organov, sistemov in tkiv med seboj.
 • Vzdrževanje mikrosredišča in tudi mikrosredišč celic tkiv, organov in krvi.
“Nekatere snove lahko pridejo v kri izključno z limfo.”

Limfni sistem

separator

Limfa nima zaprtega krožnega sistema, tako kot je krvni, ampak ima tako imenovani odprti sistem. Začne se dobesedno pri prstih rok in nog in se konča v prsih, kjer se stika s krvnim sistemom.

Ves limfni sistem spominja na krvnega, ampak stene limfnih žil nimajo mišic, medtem ko jih arterije imajo. Limfne žile so prepustne, arterije in krvne žile pa ne. Krvni sistem ima črpalko, torej srce, limfni sistem pa je nima. Razlika je še v tem, da so v limfnih žilah vgrajene zaklopke, ki ne dovolijo, da bi limfa odtekala nazaj po žili.

Če greste na masažo, je zelo pomembno, da se pozanimate o tem, ali je maser(ka) dovolj izobražena in izkušena, da vas bo strokovno in varno masirala. Majhne zaklopke v limfnih žilah so zelo nežne in zaradi nepravilne masaže ali limfne drenaže se z lahkoto poškodujejo in se nikoli ne obnovijo, na mestu poškodbe pa se bo stalno pojavljala oteklina.

Limfa izvira iz medcelične tekočine, ki jo srkajo limfne kapilare in pošiljajo v limfne žile. Ko medcelična tekočina pride v limfne kapilare, takoj postane limfa. Limfa teče samo v eno smer, gre prek limfnih vozlov, kjer se filtrira in znebi odpadnih in toksičnih snovi. Na koncu se iz limfnega sistema izliva v krvni sistem prek magistralnih žil v prsnem košu blizu srca kot čista in razkužena tekočina, ki spominja na krvno plazmo. Na ta način prihaja plazma v kri, hkrati se opravljata čiščenje in zaščita celega organizma pred strupenimi snovmi.

Limfne celice so v osnovi limfociti, ki so (pozor!) glavne celice v imunskem sistemu organizma. Kri vsebuje levkocite, ki zaščitijo organizem v času vdora patogenih snovi in organizmov. Limfociti so vrsta levkocitov, ki so namenjeni dokončni zmagi nad patogenimi snovmi.

Telo vsebuje od 1 do 3 litrov limfe, odvisno od višine, teže in zdravstvenega stanja človeka. Če vidimo, da je človek zatečen, lahko govorimo o težavah s stanjem, količino in odtokom limfe. Če vidimo, da ima oseba podočnjake in upadla lica, govorimo o nenadnem odtoku limfe.

Samo limfa prinaša življenjsko pomembne maščobe v kri. Maščobna celica je prevelika, da bi prodrla v krvne kapilare. Limfna kapilara pa je dovolj prepustna, zato z lahkoto vsrka vase maščobo. Limfa se zliva s krvjo in na ta način prinese vanjo maščobe.

“Limfa nima zaprtega krožnega sistema, tako kot je krvni, ampak ima tako imenovani odprti sistem.”

Limfa in napake v njenem delovanju

separator

Limfa včasih tudi škoduje. Kako to? Ali ni namen limfe čistiti in varovati organizem? Da, to je res, ampak limfa lahko postane tako umazana in preobremenjena s toksini, rakavimi celicami, paraziti (tudi glistami, opistorchi, lamblie!) glivicami, virusi in mikrobi, da jih enostavno ni več sposobna nevtralizirati in odstraniti. V takem primeru postane limfa zanje pravi dom, zelo ugodno in udobno središče za življenje.

V limfi se vsa ta umazanija počuti zelo lepo, ker ima vse pogoje za življenje in razmnoževanje. Takrat se počutimo slabo, manjka nam energije, lahko se poveča telesna temperatura, padamo v depresivno stanje. V tem času lahko opažamo izcedek iz nosa, (ženske) iz vagine, (moški) iz uretre, pojavi se sluz iz črevesja, zjutraj se zbudimo v mlaki sline na blazini … Eden prvih znakov, na katerega moramo biti pozorni, je tudi bolečina in povečevanje limfnih vozlov. To je že resen razlog za obisk zdravnika.

Rakave celice se prenašajo izključno s pomočjo limfe in se kopičijo v limfnih vozlih. Če so nekateri vozlički na limfni poti preobremenjeni, ne morejo več dobro filtrirati limfe, zato gre limfa, okužena z rakom, naprej in prenaša okužbo v druge vozlički. Rak se na tak način širi po organizmu. Drugače rečemo, rak metastazira.

Limfni sistem je edini sistem, ki lahko odstrani toksine prek kože. Če je limfni sistem »okvarjen«, bomo npr. pljuvali prek sluznice, saj sluznica nima zaščitne meje mrtvih epidermalnih celic. Na tak način limfociti (celice limfe) odvržejo  nevtralizirana jajčeca parazitov in toksine, ki jih izločajo sami paraziti. Če imamo glivice npr. na stopalu, limfa jih ne pusti naprej, da se širijo po organizmu, ampak bo odprla kožo in prek razpoke vrgla glivice ven.  Zato moramo biti zelo pozorni, kaj nam govori telo!

In naša medicina? Predlaga nam tablete in mazila proti razpokam izcedkom (kandide, driske, izločkov iz nosu …). Kam pa bo izginila vsa ta umazanija? NIKAMOR! Za nekaj dni se samo potuhne, potem pa z novo močjo udari po organizmu.

Še ena zelo pomembna pot, prek katere limfa izloča odpadke, je pot naših znojnic. Znojnice pod pazduhami so zelo pomembne, saj izločajo največ znoja. Kaj delamo mi vsak dan, da se ne zmojimo in ne smrdimo? Seveda! Uporabljamo antiperspirante, ki zapirajo pore. Obstajajo antiperspiranti, ki delujejo od 8 ur do 7 dni! Ampak človek se preprosto mora znojiti! Vse strupe (toksine, hormone) organizem izloča prek znoja. Z uporabo antiperspirantov povzročimo, da se nikoli ne izločijo! In kam gredo strupi? V mlečno žlezo, ker se nahaja zelo blizu. In potem se pogosto sprašujemo, odkod se pojavi rak na dojki, tudi pri moškem! Presenečeni? Žal je to resnica.

Nekateri imajo otekline na sklepih? Zakaj? Poleg vsakega velikega sklepa se nahaja ogromen limfni vozel in če je zamašen, na primer z beta-hemolitičnim streptokokom, ki živi v krvi, dobimo ARTRITIS (revmatoidni, infekcijski, alergični, poliartritis, če je zajetih več sklepov). Zaradi boja z bakterijami dobimo temperaturo in nastane oteklina, ker limfni vozel ne spušča tekočine naprej.

Po čiščenju v limfnih vozlih limfa prehaja v krvni obtok in se meša z žilno krvjo ter jo hkrati tudi čisti. Če so pa limfni vozli zamašeni, se nič ne čisti in se nič ne zliva v krvni obtok, ker organizem ne sme spustiti gnojne limfe v kri. Takrat limfa išče izhod prek kože (to že vemo) in dobimo luskavico, ekcem, nevrodermitis, diatezo, dermatitis … Vrsta bolezni je odvisna samo od tega, kdo ali kaj živi v limfnih vozlih. Najbolj pogosto v njih živijo GLIVICE (živijo v vozlih, prizadenejo kožo), na drugem mestu so GLISTE, na tretjem BAKTERIJE, na četrtem VIRUSI.

Če se limfa ustavi v nogah, se nabira oteklina. Hkrati tudi slebše odteka kri iz žil, ker sta oba sistema povezana med seboj. Mislim, da si ni težko predstaviti, kaj se bo zgodilo. Pravilno! Dobimo najprej bolečino v nogah in malo kasneje krčne žile.

“Limfni sistem je edini sistem, ki lahko odstrani toksine prek kože.”

Kako lahko očistimo limfni sistem?

separator

Kako si lahko pomagamo? Ali obstaja nekaj, kar lahko očisti lamfni sistem in s tem ozdravi celoten organizem?

Začeti je treba s prehrano. Ne jejte hrano z veliko konzervansi, barvili, maščobami in raznoraznimi kancerogeni in ne obremenjujte s tem limfe. Jejte več zelejave in sadja, pijte veliko čiste vode, do minimuma zmanjšajte količino alkohola.

Obstaja mehanizem čiščenja limfe, ki vključuje LIMFOSTIMULACIJO, ABSORPCIJO in OBNAVLJANJE.

Torej, prvi korak – vzpodbuditi moramo odtok limfe. Tukaj zelo pomaga limfna drenaža, ki pospeši odvajanje limfe od udov k centru telesa, kjer se, kakor že vemo, limfa meša s krvjo. Kakšno limfno drenažo izbrati: strojno ali ročno? To je odvisno od tega, kateri problem pravzaprav rešujemo. Če nekomu zateka sklep ali lokalni predel na telesu, če je nekdo po operaciji ali po travmi, potem je zaradi natančnosti boljša ročna limfna drenaža. Ampak tukaj potem ne gre za stimulacijo odtoka limfe po celem telesu. Če pa si želimo zdrenirati celo telo, je najbolj priporočljiva strojna limfna drenaža. Zakaj?

Zato, ker (si predstavljate?) terapevt dela na eni roki 5 minut, na drugi tudi 5 minut. Na eni nogi 10 minut, na drugi tudi 10 minut. Hrbtu in trebuhu pripada po 10 minut … Taka terapija traja 1 uro. Stroj pa bo delal najmanj 30 minut in to po celem telesu istočasno! Zato bo zdrenirane več tekočine in učinkovitost take drenaže je veliko boljša. No, če pa ste kljub vsemu pristaš ročne limfne drenaže, lahko greste tudi na ročno limfno drenažo.

Drugi korak je – absorpcija strupov in toksinov v črevesju in tretji korak – obnavljanje izgubljenih vitaminov in mikroelementov. V črevesju imamo od 15 do 20 % strupov, ki se ne topijo v vodi. Te strupe lahko absorbirajo netopna vlakna. Kljub svojim koristnim lastnostim taki sorbenti tudi škodujejo, ker skupaj s odpadnimi snovmi izločijo tudi koristne. In kaj potem? Izgubo moramo nadomestiti.

limfa in limfni sistem
“Strokovno limfno drenažo in vse nasvete lahko dobite v mojem Studiu Viktorija.”

Limfa in prehranska dopolnila za njeno čiščenje

separator

Korporacija Sibirsko zdravje ima čudovit kompleks prehranskih dopolnil z imenom Lymphosan, ki ne vsebuje netopna vlakna, ampak ima samo pektine, gume, alginate in fruktooligosaharide, ki delujejo na biokemični ravni in ne škodujejo črevesni mikroflori, temveč pomagajo k razvoju koristnih bifido in laktobakterij, delujejo antialergensko in pospešujejo penetracijo kalcija iz črevesja v organizem. Vsi lymphosani vsebujejo antioksidante, ki nevtralizirajo proste radikale, ščitijo celice in krepijo odpornost.

Paleta lymphosanov je kar velika, izbira je odvisna od naših potreb. Da vam olajšam izbiro, naj jih na kratko predstavim.

Za dvig odpornosti, čiščenje telesa, zniževanje ravni sladkorja v krvi, normalizacijo prebave, pri kroničnih težavah z dihali, žolčnim in sečnim sistemom potrebujete Lymphosan Pure Life, ki vsebuje izloček topinamburja (znižuje nivo sladkorja), pšeničnih kalčkov, detelja in angelike (protisklerotičen učinek). Flavonoidi delujejo antimikrobno in protivirusno.

Če imate bolezen sklepov (osteoporozo, osteohondrozo, artrozo, artritis) je zelo primeren Lymphosan Joint Comfort, ki je izdelan posebej za normalizacijo delovanja kostnega sistema, vsebuje kolagen, izloček vrbe (deluje protivnetno in analgetično) in izloček šipka (visoka koncentracija vitamina C).

Za ženske, ki so starejše od 45 let, ki trpijo za osteoporozo, kroničnim vnetjem ženskih spolnih organov in sečnega sistema, motnjami menstrualnega ciklusa in hormonskega sistema je zelo priporočljiv Lymphosan Female Beauty.

Lymphosan Liver Vitality vsebuje inulin, aloo vero, ekstrakt kamilice, mete, liste topinamburja, materine dušice, obnavlja, ščiti jetra in je priporočljiv pri hudi in kronični zastrupitvi jeter, hepatitisu, holicistitisu, cirozi, parazitnih obolenjih jeter in tudi distrofičnih spremembah.

V današnjih časih, ko doživljamo veliko vsakdanjega stresa, se nepravilno prehranjujemo, veliko sedimo in pogosto premalo gibamo, kadimo in pijemo alkohol, ima marsikdo motnjo srčnega sistema ali celo srčno oboljenje.

Pri tem pomaga Lymphosan Cardio Balance, ki vsebuje citrusova vlakna, koncentrat plodov topinamburja in bogat rastlinski kompleks »novokardin«, znižuje nivo holisterina, ščiti celice srca in žil pred poškodbami, znižuje arterijski pritisk, normalizira srčni utrip, povečuje srčno moč, preprečuje nastanek ateroskleroze, krepi krvne žile.

Lymphosan Nephro Support blagodejno vpliva na ledvice zahvaljujoč vsebini izvlečkov brusnice, planike, preslice, smole indijske vrbe, inulina in pektina grenivke, normalizira prehodnost sečnega sistema, normalizira mikrofloro mehurja, preprečuje nastanek ledvičnih kamnov in čisti ledvice.

Te čudovite izdelke lahko najdete v trgovini Sibirsko zdravje, Gosposvetska 2, Ljubljana. Delovni čas: ponedeljek petek od 10. do 19. ure, sobota od 10. do 14. ure.

In na koncu, če vas kje srbi – se popraskajte! Tako limfni sistem da vedeti, da je nekaj narobe in, upam, da ga boste razumeli. Limfo in njeno delo je treba ceniti, spoštovati, varovati in ubogati.

Bodite zdravi!

“Avtorica članka je Evgenija Markež, specialistka fizične rehabilitacije, ki je svoja znanja pridobila v Rusiji na Fakulteti fizične rehabilitacije in zdravja človeka tavrijske nacionalne univerze Vernadskega; avtorica spodbuja in razširja znanje, ki ga mora imeti vsak sodoben človek, da bi razumel in vedel, kaj in kje se nahaja v njegovem telesu in kako deluje.”

Zakaj se odločiti za storitev v Studiu Viktorija?

 1. Zaradi strokovnosti.
 2. Zaradi dolgoletnih izkušenj.
 3. Zaradi uspešnega odpravljanja bolečin.
 4. Ker se stranke vedno znova vračajo zadovoljne in se zahvaljujejo.
 5. Pri nas vam bom pomagala odpraviti težave.
Evgenija Markež

Kontaktne informacije