Pri svojem delu že leta uporabljam protibolečinsko miofascialno masažo. Značilnost metode protibolečinske masaže je, da se lahko doseže popolna sprostitev ene mišice ali mišičnih skupin, ki so v krču. Površinska ali podkožna fascija (mišična srajca) se nahaja pod plastjo podkožne maščobe, po tej fasciji se izvaja masaža.

Namen masaže je osvoboditi človeka od miofascialnega sindroma, ki se kaže v mišičnem krču. Zaradi prevelikega stresa, napačne drže, trajnega sedenja, pretirane športne aktivnosti v mišičnem tkivu je prisotna močna napetost in takrat se aktivirajo trigerne točke (boleče utesnitve). Za športnike je pogost vzrok aktiviranja trigerjev slab obrat, met, skok … Nagla aktivna gibanja negativno vplivajo tudi na neogrevane mišice.

Najbolj priljubljena masaza v Studiu Viktorija

Malo o miofascialnih bolečinah

separator

Če je miofascialna bolečina, na prvi pogled, čisto funkcionalne narave, se pojavi vprašanje, ali jo je poptrebno sploh obravnavati? Konec koncev, mišični krč bo prej ali slej minil sam, bolečina pa bo izginila brez zdravljenja. Dejansko vse ni tako nedolžno, kot se zdi. Najprej se v napeti mišici razvije kisikovo pomanjkanje in presnovne motnje, ki v primeru izrazitega in dolgotrajnega krča povzroči degeneracijo mišičnih vlaken in tkiv, katere te mišice obkrožajo (naprimer, medvretenčne ploščice). Zaradi degeneracije se razvijejo vnetni procesi. Brez zdravljenja ali z nepravilnim zdravljenjem se lahko miofascialna bolečina razvije v kronično obliko.

Kako deluje masaža?

separator

Mišice telesa so prekrite s vezivnim tkivom, ki tvori veliko miofascialno mrežo. Miofascialna protibolečinska masaža in njeno delovanje je usmerjena v mišični in živčni sistem. Pritisk, ki ga izvajam, je osredotočen na mišično fascijo, zaradi česa so bolj prožne, žive in funkcionalne. Protibolečinska masaža še posebej vpliva na tekočine v tkivu in mazanje mišic, s tem se izboljša kroženje krvi v telesu. Krvni obtok deluje bolje zaradi sproščanja dela vezivnega tkiva (fascije), ki pokriva mišice, zaradi tega se zmanjšuje napetost in zastoj ter izginja bolečina.

Miofascialna protibolečinska masaža v Studiu Viktorija

separator

Kaj bom naredila z vami? Najprej vas bom pregledala in ugotovla, kje je koncentracija napetosti. Nato se ta napetost odstrani z uporabo posebne protibolečinske masaže. Masaža se priporoča vsake 3-4 dni. Prva masaža ne traja več, kot 20 minut, da bi zaščitili telo pred nepotrebnim stresom. Nadaljnja masaža lahko traja od 30-60 minut, odvisno od vrste masaže.

Miofascialna protibolečinska masaža se izvaja od zatilja do trtice in nikoli ne zajema le enega predela na hrbtu. Globok vpliv masaže na fascije in mišice sprošča napetosti in loči med seboj mišične plasti. Miofascialna protibolečinska masaža obnavlja normalen pretok krvi in zdravi tkiva. Masažni učinek se podaljšuje, če se izvaja terapevtska kura 10-ih masaž. S tem boste izboljšali svojo držo, koordinacijo gibov in kakovost življenja na splošno.

V procesu masaže se izboljšuje krvni obtok. Po masaži številni toksini vstopijo v krvni obtok in zastrupijo mišice, kar potrebuje dodatne ukrepe za čiščenje telesa. Iz tega razloga že 12 let uporabljam metodo “protibolečinska masaža + strojna limfna drenaža“. Ta metoda je izjemno uspešna pri obvladovanju bolečine v hrbtu. Mojim strankam je ta metoda najbolj priljubljena.

Strojna limfna drenaža pospešuje odstranjevanje toksinov

separator

Strojna limfna drenaža pospešuje odstranjevanje toksinov, tako da telo porabi energijo le za regeneracijo mišic, sklepov in kosti. Tako se učinek protibolečinske masaže znatno poveča. Kljub temu, kombinacija “5x protibolečinska masaža + 5x strojna limfna drenaža” prihrani vaš čas in denar in je cenejša, kot 10 masaž.  Ne boste se potrebovali voziti 10 krat k meni v salon. Učinek pa bo enak 10-im masažam!

Limfna drenaža se izvaja vzdolž limfnih žil z gibi v smeri od spodaj navzgor. Kaj se takrat zgodi? Nadtlak pospešuje odtok limfe, zaradi česar ta premaguje ovire, s katerimi se ne more spopasti v mirnem stanju, ter teče naprej, osvobaja celice od strupenih odpadkov in nasičuje s koristnimi snovmi. Preprosto povedano, je limfna drenaža močan vzvod za ponovni zagon presnove, ki je eden najpomembnejših pogojev za dobro zdravje in voljo.

Strojna limfna drenaža daje sproščujoč učinek takšne moči, da je mogoče zaspati prav med tretmajem, pomirjevalni učinek pa je odličen za živčni sistem. Narava limfne drenaže je precej mila, kar je mogoče pojasniti z dejstvom, da je njegova naloga nežno delovati po limfatičnih žilah, ki so zelo občutljive. Po terapevtski kuri bodo izginile vztrajne bolečine, verjetno se bo zmanjšalo število glavobolov (če so bili), obnovi se odpornost, povrne se živahnosti in moč.

Evgenija Markež

Kontaktne informacije